//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/1606313_1569037933338141_2437161592013907581_o.jpg

Aspecte esențiale

  • Asigurați-vă că animalul dvs. deține pașaport internațional, precum și toate vaccinările și cerințele impuse de țara de destinație (teste de sânge, vaccinări speciale, premise de import carantină);
  • Asigurați-vă că animalul dvs. a fost examinat și declarat sănătos de către veterinar;
  • Asigurați-vă că certificatul internațional de sănătate este valabil la data sosirii în țara de destinație. Certificatul internațional de sănătate trebuie emis de către veterinarul oficial de stat cu 24 de ore înaintea transportului, valabilitatea acestuia fiind de zece zile;
  • Vârstă minimă a câinilor și a pisicilor trebuie să fie, în general, de zece săptămâni pentru a putea călători cu avionul. Din cauza testelor speciale și procedurilor ce se cer a fi îndeplinite, pentru unele țări de destinație, vârsta minimă poate fi și de 4, 5, 7 sau chiar 11 luni (ex. Japonia).

Responsabilitățile expeditorului:

  • Să desemneze destinația finală a călătoriei animalului și să-i ofere îngrijirea necesară, până la momentul predării acestuia către agentul de transport sau către linia aeriană;
  • În cazul în care animalul ce trebuie să fie transportat este femelă, să anunțe agentul dacă  este în călduri, dacă este gestantă (vârstă exactă a gestației) sau dacă a dat naștere la pui în ultimele 48 ore;
  • Să facă cunoscut agentului sexul, vârsta corectă și rasa animalului transportat;
  • Să furnizeze agentului hrană corespunzătoare necesară animalului, să ofere informațiile referitoare la hrănirea acestuia pe durata transportului si eventualele tratamente ce-I vor trebui administrate;
  • Să declare dacă animalul este agresiv față de alte animale sau față de oameni;
  • Să completeze și să semneze “Certificatul Expeditorului pentru animale vii” (formular standard furnizat de către linia aeriană), precum și cererea pentru formalitățile vamale de export, declarând dacă animalul respectiv face obiectul unui act comercial, destinat revânzării, sau dacă este animal de companie;
  • Să declare dacă animalul este sub tratament medical sau a suferit vreo intervenție chirurgicală recentă.

Documente necesare

  • Pașaport european
  • Microcip (implantat înaintea vaccinului antirabic)
  • Vaccin antirabic + minim 21 zile așteptare în România, dar nu mai mult de un an
  • Deparazitări interne și externe înainte de plecare și control veterinar, care se înscriu în pașaport (făcute cu minim o zi înainte de intrarea în respectiva țară, dar nu mai mult de 5 zile, după caz, în funcție de țara de destinație)
  • Certificatul TRACES este solicitat in condițiile unui transport comercial intracomunitar. Se consideră transport comercial, călătoria animalelor de companie neînsoțite de stăpân, sau a căror călătorie este în termen mai mare de 5 zile înainte/după călătoria stăpânului.

Comunitatea Europeană cuprinde următoarele 28 state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

  • Carnet de sanatate sau pașaport al animalului, în care să se regăsească: seria microcipului; data tipul și valabilitatea vaccinărilor, data deparazitărilor efectuate etc
  • Certificat internațional de sănătate, emis de către Direcția Sanitar-Veterinară de Stat de pe raza județului în care expeditorul animalului își are domiciliul cu 24 ore înaintea transportului. Valabilitatea acestui certificat este de 10 zile
  • Declarație pe proprie răspundere a expeditorului referitoare la valoarea animalului transportat (acest document este necesar numai pentru întocmirea formalităților vamale de export).

În funcție de țara de destinație și de schimbările de legislație, pot fi necesare și alte documente, despre care vă vom informa.

Cum se alege și ce conține o cușcă?

Conform standardelor IATA, cuștile de călătorie trebuie să fie închise și suficient de încăpătoare pentru a permite animalului să stea în picioare, să se întoarcă și să doarmă într-o poziție naturală în interiorul acesteia. Ele trebuie să fie dotate cu un sistem metalic de închidere, iar cele patru părți laterale să aibă deschideri pentru ventilație.

Cuștile trebuie prevăzute cu doua recipiente, pentru apă și respectiv pentru mâncare, ce se pot atașa pe ușa metalică, în interior. În vederea eliminării stresului și a acomodării cat mai bine a animalului cu cușcă de transport, se recomandă achiziționarea cuștii cu minim câteva zile înaintea călătoriei, pentru ca animalul să se obișnuiască cu ea treptat.

Cuști suficient de încăpătoare

//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/45581130_2194739864126951_3623243791114174464_n.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Cum-se-masoara.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Good-fot-3.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Good-fit-2.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Good-fiot-1.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Good-fot-4.jpg

Cuști necorespunzătoare față de mărimea animalului

//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Bad-fit-5.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Bad-fit-4.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Bad-fit-3.jpg
//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/Bad-fit-1.jpg


Cuști autorizate de companiile aeriene

Un număr mare de cuști existente în magazinele de specialitate au devenit neacceptate de către liniile aeriene, din cauza sistemelor de închidere, atât frontale, cât și laterale. Sistemul de închidere frontal trebuie să aibă încuietoare metalică, iar cele două părți ale cuștii (inferioară și superioară) trebuie să se îmbine și să se închidă cu șuruburi care să străpungă marginea de plastic a cuștii cu minim 1.6 cm. Nu se acceptă sub nicio formă închiderea laterală doar cu clapete de plastic . Aceste noi reglementări s-au impus de către cea mai mare parte a companiilor aeriene, din cauza faptului că au existat și incidente, respectiv deschiderea cuștilor în momentul manipulărilor repetate.

Începând cu anul 2013, firma noastră manufacturează, de asemenea, cuști standard IATA pentru fiecare specie, conform instrucțiunilor LAR (Live Animal Regulation) - ultima ediție în vigoare, precum și cuști pentru câinii foarte mari sau câinii periculoși. Cuștile manufacturate de către firmă noastră sunt aprobate de către managementul celor mai prestigioase companii aeriene în domeniul transportului de animale (Lufthansa, KLM, Qatar Airways etc.)

//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2018/12/custi.jpg
Sky Kennel type Size Actual crate weight Breed
Sky Kennel #100 Small 54cm x 41cm x 38cm 3 kg Cats, Toy Poodles, Yorkshire Terriers, Chihuahuas, Shih Tsu
Sky Kennel #200 Medium 70cm x 55cm x 53cm 7 kg Beagles, Shelties, Min. Poodles, Cockers, Lhasa Apsos
Sky Kennel #300 Intermediate 80cm x 56cm x 63cm 9.5 kg Springers, Border Collies, Bull Dogs
Sky Kennel #400 Large 90cm x 64cm x 69cm 10.5 kg Boxers, Dalmatians, Collies, Airedales, Setters, Aust. Shepherds, Dobermans
Sky Kennel #500 Extra Large 102cm x 68cm x 77cm 12 kg Afghans, Retrievers, Pointers, Shepherds, Rottweilers
Sky Kennel #700 Giant 122cm x 82cm x 89cm 20 kg Irish Wolfhounds, Newfoundlands, St. Bernards, Mastiffs, Greyhounds

Notă: Datele din tabel sunt în scop informativ. În funcție de dimensiunile animalului, se va stabili dimensiunea cea mai potrivită de cușcă.

Întrebări frecvente

Da. Călătoria cu avionul este mult mai sigură și mai puțin stresantă decât un drum lung și istovitor cu alte mijloace de transport.
Toate animalele de companie zboară cu statutul de „exces de bagaj” sau „cargo”, și deci vor sta în cala avionului. Această zonă este încălzită, ventilată și presurizată, având același aer pe care îl respiră și pasagerii în cabină. În plus, la îmbarcare, prin documentul NOTOC, căpitanul aeronavei știe exact câte animale are în cală și ce fel de îngrijiri necesită acestea.
În nici un caz! Sedativele suprimă sistemul respirator al animalului și pot cauza probleme grave de sănătate, conducând uneori și la deces.
Costurile depind de destinația către care călătorește animalul, dar si de talia acestuia (respectiv dimensiunile cuștii în care călătorește, întrucât taxarea se face la volum, și nu la greutatea brută). În plus, trebuie avute în vedere costurile pentru pregătirea de zbor: cumpărarea cuștii, efectuarea vaccinurilor, implantarea microcipului, obținerea pașaportului, eventuale teste etc. În cazul în care în țara de destinație este necesară si o perioadă de carantină, costurile cresc substanțial.
Cel mai bun lucru pe care-l puteți face este sa acomodați animalul cu cușca, pentru a-l face sa se simtă cât mai confortabil în timpul zborului, în spațiul său. Începeți cu mici trucuri, cum ar fi amplasarea în cușcă a unei jucării preferate, a salteluței lui preferate etc. Este bine ca prietenul dvs. să aibă minim 2-3 zile pentru a se acomoda cu cușca. Lăsați-i cușca deschisă în spațiul lui, astfel încât acesta să fie curios, să înceapă s-o exploreze, să se simtă confortabil înăuntru.
Există 2 modalități de transport aerian animale companie: - EXCES de BAGAJ (când animalele călătoresc în cabină, sau în cala avionului, dar atașate de biletul de avion al unui pasager. În aceste condiții, taxarea se face la greutatea brută câine+cușcă sau chiar la un tarif fix/cușcă (se consideră ca și pasagerul fiind la bord și având bilet cumpărat de la linia aeriană respectivă, aceasta se obligă să-i transporte si "bagajul special" respectiv câinele/pisica. La această modalitate de transport, taxarea este una modică (50-150EUR/animal). La recepția animalului în aeroportul de destinație, nu se plătește nicio taxă, iar cușca se ridică din terminalul de pasageri. - CARGO (când animalul călătorește independent de pasager, pe zbor și linie aeriană total diferite, în date diferite etc.). În acest caz, animalul are statut de "marfă specială codificată AVI- live animals. Linia aeriană taxează la volumul pe care îl ocupă cușca în avion, se fac formalități vamale de export (la plecare) și import (la destinație), intră în joc și un hotel de animale al liniei aeriene transportatoare (în escală, unde se oferă animalului toate facilitățile-hrană, apă, plimbare, curățare cușcă etc.). Toate aceste servicii generează costuri suplimentare. La sosirea în țara de destinație există și niste taxe locale de terminal, în funcție de țara și agentul de handling la sol.

Ai nevoie să trimiți un animal cu avionul?

Acordăm transportului tău prețios toată atenția și grija pe care le merită, de la consultanța dinaintea călătoriei și până la primirea animalului în siguranță la destinație.

//transportanimale.ro/wp-content/uploads/2019/02/transport-aerian-caine.png

Transport internațional câini, pisici și alte animale cu avionul

Ne ocupăm de documentația, consultanța și alegerea cuștii, pentru a-ți oferi soluția completă de transport rapid și în siguranță pentru animalul tău de companie, precum și pentru animale exotice. Asigurăm transport național cu mașina de la domiciliu/sediu la aeroport, precum și cazare pentru animale, dacă este necesar.